klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Isnin, 21 Februari 2011

Apabila SPR tidak telus, rakyat pilih jalan raya – Anwar

KERDAU: Datuk Seri Anwar Ibrahim memberikan amaran kepada Datuk Seri Najib Razak supaya mengadakan pilihan raya secara telus dan adil jika tidak mahu rakyat memilih jalan raya.


“Jika pemerintah terus memanipulasikan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dengan melakukan penipuan, Pakatan Rakyat tidak teragak-agak menggerakkan jentera rakyat secara besar-besaran,” katanya.

Ucapan itu disambut laungan takbir dan tepukan gemuruh lebih 15,000 hadir program ceramah perdana anjuran Pakatan Rakyat Kuala Krau di Markas Pas Kerdau, malam tadi.

Turut hadir ialah Naib Presiden, Tian Chua; Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri, Datuk Fauzi Abdul Rahman, Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man serta pimpinan Pakatan Rakyat.

Ketua Umum KEADILAN itu turut mengulangi ingatan kepada Najib supaya mengambil iktibar dari peristiwa yang berlaku di negara Arab melalui kejatuhan kerajaan di Mesir dan Tunisia.

“Bermula dengan pemecatan menteri, pelantikan Naib Presiden dilakukan rejim Mubarak untuk mengekal kuasa dan merompak harta kekayaan negara. Namun, rakyat sedar, maka tercetusnya penentangan di jalan raya,” katanya.

Ketua Pembangkang itu mengingatkan pimpinan Umno, rakyat kini celik dengan isu yang berlaku di negara ini.

“Sistem kehakiman semakin teruk, harga barangan semakin meningkat dan tiada peningkatan gaji, sedangkan pemimpin Umno diberi kontrak berbillion ringgit.

“Baik isu komisyen kapal selam sehinggalah kematian model Mongolia, namun tidak ada pun tindakan diambil,” katanya.

Fitnah II: Pakar DNA tidak catat bahan bukti dengan betul

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terus digemparkan dengan keterangan Pakar DNA, Ketua Unit Jenayah Berat Jabatan Kimia, Dr Seah Lay Hoong dalam sesi soal balas tengahari ini.

Dalam keterangannya, Dr Seah mengakui tidak tahu bahawa bahan bukti yang ditanda sebagai eksibit A, yang diterima daripada DSP Jude Blacious Pereira merupakan sehelai bulu kemaluan. Sedangkan sewaktu menerimanya pada 1 Julai 2008, eksibit itu ditulis sebagai sehelai rambut.

11.37 pagi – Ram Karpal mempertikai mengapa Dr Seah melapor eksibit A sebagai bulu kemaluan (pubis) sedangkan sewaktu menerimanya daripada DSP Jude Pereira ia ditulis sebagai sehelai rambut.

“Adakah awak tahu ia bulu pubis semasa anda menerimanya?” tanya Ram Karpal.

“Tidak” kata Dr Seah.

“Awak tidak melapor seperti yang awak terima,” kata Ram Karpal.

“Saya lapor seperti yang saya terima selepas saya periksa,” tingkah Dr Seah.

11.32 pagi – Dr Seah memberitahu beliau menerima eksibit A hingga A7 pada 1 July 2008 daripada DSP Jude Blacious Pereira.

11.26 pagi – Ram Karpal terus mengasak Dr Seah kenapa beliau hanya melapor alel individu yang diketahui dalam laporannya tetapi mengabaikan alel individu yang tidak diketahui.

“Awak cuma laporkan alel Saiful Bukhari yang awak ketahui, alel (pasangan kromosom dalam DNA) individu lain yang awak tidak ketahui awak tidak laporkan!” kata Ram Karpal.

11.16 pagi – Hakim Zabidin menegur hadirin yang berbuat bising di galeri awam.

11.13 pagi – Ram Karpal bertanya kenapa Dr Seah tidak melaporkan kehadiran alel 18 pada sampel B9 sebanyak 28.4 peratus, putik kapas dari bahagian rektum bawah Saiful yang merupakan DNA lelaki ketiga yang tidak diketahui.

Sedangkan pada masa sama, kehadiran DNA Lelaki Y pada sampel B5, sebanyak 14 peratus dilaporkan.

“Kehadiran alel individu ketiga ini signifikan bukan?” tanya Ram Karpal.

“Ya,” jawab Dr Seah.

Selepas menjawab, Dr Seah terdiam seketika. Hadirin di galeri awam kelihatan berbisik-bisik sesama sendiri. Ram Karpal terus mengasak Dr Seah dengan soalan
berkaitan.

“Awak laporkan kehadiran alel yang rendah (Lelaki Y pada B5) tetapi awak tidak laporkan alel yang tinggi (lelaki tidak diketahui pada B9)!” kata Ram.

NEGARA BANKRUP JIKA UMNO/BN TERUS MEMERINTAH MALAYSIA

Source: www.beritasemasa.com

Tiga syarikat kroni dapat kontrak minyak RM2.45 bilion – Anwar

PULAU PINANG: Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan pemberian kontrak bernilai RM2.45 bilion bagi membina pelantar minyak kepada tiga syarikat dipercayai milik kroni Umno Barisan Nasional (BN).


Ketua Umum KEADILAN itu tidak menolak kemungkinan tiga syarikat itu dikhuatiri berperanan menyalur sebahagian keuntungan kepada Umno BN menjelang pilihan raya umum akan datang.

“Saya mahukan wang itu dikembalikan kepada rakyat. Barulah kita mengangkat martabat serta taraf hidup rakyat. Saya nak jadikan Malaysia negara model, negara contoh apabila kita memerintah,” katanya.

Kira-kira 10,000 penduduk setempat mengikuti ceramah Anwar di Padang Awam, Taman Semilang, Seberang Jaya, malam tadi.

Beliau memberi penerangan berkenaan beberapa isu semasa dalam negara kepada penduduk di Pulau Pinang diselang-seli ‘usikan’ kepada pemimpin Umno Barisan Nasional (BN).

Awal Februari ini, Petronas mengumumkan pemberian kontrak Perkhidmatan Risiko (RSC) kepada Petrofac Energy Developments Sdn Bhd (Petrofac), Kencana Energy Sdn Bhd (Kencana Energy) dan Sapura Energy Ventures Sdn Bhd (Sapura Energy).

Sapura Energy, anak syarikat SapuraCrest Petroleum Bhd (SapuraCrest) dianugerah kontrak untuk membangunkan pelantar minyak dan gas berantai yang dianggar bernilai AS$800 juta (RM2.45 bilion) di persisiran pantai Semenanjung.

Kontrak itu ialah yang pertama dianugerah Petronas mengikut perjanjian minyak baru di Malaysia.

Mengikut perjanjian RSC, Petrofac yang memiliki 50 peratus pegangan ekuiti RSC akan mengendalikan operasi membangunkan pelantar terbabit manakala dua syarikat lain iaitu Kencana Energy dan Sapura Energy, masing-masing memegang 25 peratus kepentingan ekuiti.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Kencana adalah Datuk Mokhzani Mahathir, anak bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang baru-baru ini dinamakan sebagai antara individu terkaya di Malaysia dengan harta peribadi bernilai RM1.075 bilion.

Turut tersenarai dalam 40 individu terkaya di Malaysia yang dikeluarkan majalah Malaysian Business itu, adalah Pengerusi CIMB Group, Datuk Seri Nazir Razak, adik kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Dalam ceramah itu, Ketua Pembangkang itu mengulangi komitmen Pakatan Rakyat untuk menunaikan janji Buku Jingga kepada rakyat termasuk mengurangkan harga minyak serta merta apabila mentadbir Putrajaya.

Beliau juga memberi jaminan terhadap Datuk Seri Najib Razak selaku Pengerusi BN Umno pula, tidak akan ditindas mahupun dipenjarakan seperti amalan parti pemerintah itu terhadap pimpinan pembangkang.

“Saya mahu hantar Najib jadi duta besar Malaysia ke Mongolia,” kata Anwar disambut sorakan meriah dan tepukan gemuruh daripada hadirin.

Anwar juga mendedahkan gelagat Datuk Seri S Samy Vellu ketika beliau masih Timbalan Perdana Menteri, betapa Menteri Kerja Raya itu sentiasa mendesaknya menaik tol.

“September 1998, saya dipenjarakan, Oktober tol naik. Tak lama lagi, mungkin menteri berkenaan dianugerah Tun, Tun Tol,” kata Anwar disambut sorakan hadirin.

Kecelaruan Fitnah II

Anwar turut menyentuh kecelaruan pihak pendakwa raya dalam perbicaraan kes Fitnah II yang sedang berlangsung antara 14 Februari lalu hingga 25 Mac depan.

“Pendakwa sekarang bercelaru dengan bukti mereka sendiri. Pertama, muka surat laporan lain. Yang dia bagi saya dengan yang ada pada mereka, tak sama.

“Kedua, bukti tambahan. Mula-mula dalam laporan, bukti ditanda sampai B11. Tiba-tiba hari bicara, jadi B12 pula,” kata Anwar.

Beliau yakin kecelaruan itu adalah berkat doa rakyat yang menolak fitnah jahat pemimpin Umno BN kepadanya.

‘Ahli Parlimen BN tak perlu pandai’

Dalam nada seloroh, Anwar mengulas pertemuan Najib dengan Ahli Parlimen BN baru-baru ini.

Katanya, Najib memperuntuk masa tiga minit setiap seorang untuk sekadar memastikan mereka menyebut ‘setuju’ atau ‘tidak’ sahaja atas hal diusul Perdana Menteri itu.

“Kerja Ahli Parlimen BN tak payah pandai sangat, cuma kena pandai cakap ‘setuju’.

“Sebab itu bincang dengan Ahli Parlimen tiga minit, cuma kena tengok pandai sebut setuju atau tidak sahaja,” kata Anwar disambut hilai tawa daripada hadirin.

Ceramah Anwar berlangsung selama lebih sejam tamat menjelang pukul 12 malam. Sebaik tamat ceramah itu, hadirin berpusu-pusu berebut bersalaman dengan Anwar.

Program 100 Hari Pakatan Rakyat garis 3 tujuan utama

KUALA LUMPUR: Program 100 Hari Pakatan Rakyat yang bakal dilaksana apabila Pakatan mentadbir Putrajaya adalah program tiga serangkai bertujuan meningkatkan pendapatan bolehguna rakyat, mengurangkan perbelanjaan dan memperbetul masalah struktur di dalam masyarakat.

Demikian dinyatakan Pengarah Strategik KEADILAN, Rafizi Ramli dalam forum Buku Jingga di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor semalam.

“Empat program dirangka untuk meningkatkan pendapatan rakyat, tiga program bertujuan mengurangkan perbelanjaan rakyat agar pendapatan bolehguna rakyat bertambah, sementara tiga lagi bertujuan memperbetul masalah struktur di dalam masyarakat, seperti Akta Keselamatan dalam negeri dan isu pendatang tanpa izin di Sabah,” kata Rafizi.

Forum tersebut dipengerusi Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia, Nik Nazmi dan turut disertai Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad serta Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong.

Pakatan Rakyat semasa Konvensyennya November tahun lalu melancarkan Buku Jingga yang menggariskan 10 agenda utama dalam Program 100 Hari selepas mentadbir negara.

Antara lain mereformasikan institusi penting seperti SPR,SPRM dan PDRM, mengambil alih konsesi lebuhraya, merombak struktur subsidi dan menaikkan gaji guru serta kakitangan pendidik.

Pakatan Rakyat juga berjanji untuk menghapuskan penswastaan pengurusan air, menyediakan Wi-Fi percuma kepada rakyat, membatal Felda Plantations, menaikkan royalti minyak sebanyak 20 peratus dan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyelesaikan kemelut pendatang tanpa izin di Sabah.

Rafizi, antara individu yang terbabit dalam merangka Buku Jingga menerangkan aspek bagaimana Program 100 Hari tersebut mampu dilaksana apabila Pakatan mentadbir negara.

Menurutnya, fokus utama Program 100 Hari tersebut adalah memastikan sebarang inisiatif ekonomi perlu sampai terus kepada rakyat kebanyakan.

“Perancangan kita tidak bertumpu kepada ‘pertumbuhan’ semata-mata seperti diuar-uarkan Barisan Nasional. Samada ‘pertumbuhan’ itu sampai ke bawah atau tidak, tidak pernah mereka ambil pusing.

“Pada pandangan Pakatan Rakyat, tidak kira betapa banyak pertumbuhan ekonomi berlaku, yang penting realiti ekonomi yang dirasai rakyat di bawah adalah perkara utama yang kita fokuskan,” kata Rafizi yang juga Ketua Eksekutif di Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor.

Tambah Rafizi lagi, realiti pada hari ini 40 peratus rakyat masih hidup di bawah paras kemiskinan. Satu keluarga dengan enam orang ahli dan berpendapatan cuma RM1,500 dianggap sebagai berada di bawah paras kemiskinan di negara ini.

Dalam usaha mengurangkan kos pula, kata Rafizi, penghapusan tol akan memberi rakyat lebih banyak pendapatan bolehguna kerana rakyat akan mengalami perbelanjaan pengangkutan yang lebih rendah dan sebahagiannya boleh diguna untuk pelaburan dalam aspek pendidikan yang akan menggalakkan mobiliti sosial.

“Bertentangan dengan pendapat pihak tertentu mengatakan penghapusan tol sebagai langkah populis semata-mata, harga barang dan perkhidmatan akan dapat diturunkan apabila kita menghapuskan tol.

“Ini kerana tol atau pengangkutan merupakan sebahagian daripada struktur kos barang-barang yang kita beli. Maka apabila tiada lagi tol, harga barang jadi lebih murah,” kata Rafizi.

Utusan didakwa manipulasi lagi ucapan Nik Aziz

Pejabat Menteri Besar Kelantan mendakwa bahawa Mingguan Malaysia memanipulasikan sebahagian kenyataan Datuk Nik Aziz Nik Mat dengan mendakwa beliau "akhirnya mengubah nada mengakui bahawa perjuangan terhadap masyarakat Melayu perlu diutamakan".

Setiausaha akhbarnya, Ahmad Fadhli Shaari menyifatkan laporan bertajuk 'Nik Aziz ubah nada' sebagai satu bentuk fitnah secara sistematik dengan memanipulasikan sebahagian kenyataan mursyidul am PAS itu, "demi mencapai tujuan politik murahan seperti biasa yang dimainkan oleh akhbar lidah Umno itu". Katanya, akhbar tersebut sekali lagi menggadai prinsip dan etika kewartawanan yang bersifat profesional dan terus merendahkan martabat menjadi ejen fitnah dan propaganda murahan.

Mingguan Malaysia - edisi mingguan Utusan - melaporkan Nik Aziz terpaksa mengakui bahawa perjuangan terhadap masyarakat Melayu perlu diutamakan memandangkan statusnya sebagai bangsa pribumi di negara ini. Akhbar itu juga melaporkan bahawa perubahan pendirian itu dipercayai ekoran kebimbangan PAS terhadap penurunan sokongan masyarakat Melayu yang kian ketara dalam beberapa pilihan raya kecil sebelum ini. pas convention shah alam 190211 nik abdul aziz nik mat at podium

Ahmad Fadhli menjelaskan bahawa laporan tersebut merujuk kepada ucapan Nik Aziz ketika merasmikan Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa - Jimanan PAS, yang bertempat di Auditorium Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) semalam.

Sebenarnya, tegas beliau, mursyidul am PAS itu merujuk kepada tanggungjawab untuk menyebarkan dakwah yang perlu diutamakan kepada orang Melayu yang sudah menerima Islam terlebih dahulu sebelum bangsa-bangsa lain.

Menurut Ahmad Fadhli, petikan teks ucapan Nik Aziz yang menyebut tentang perkara tersebut adalah seperti berikut: “Bagi PAS, Melayu perlu diutamakan dalam agenda dakwah pada hari ini kerana mereka merupakan bangsa yang terdahulu menerima Islam di Tanah Melayu ini".

"Permainan akhbar Mingguan Malaysia boleh dilihat apabila hanya melaporkan kata-kata beliau seperti berikut: "Bagi Pas, orang Melayu perlu diutamakan dalam perjuangan kerana ia adalah kaum terdahulu," katanya ketika berucap merasmikan Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa: Jaminan Pas di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) di sini hari ini.”

Oleh yang demikian, tegas Ahmad Fadhli, tidak timbul soal Nik Aziz mengubah nada kerana apa yang diucapkan oleh beliau ialah dalam konteks dakwah bukan dalam konteks hak istimewa pribumi. Menurutnya, menteri besar Kelantan itu sentiasa mendukung perlembagaan Malaysia yang telah menjamin hak-hak istimewa orang Melayu, namun tidak menjadikan isu itu sebagai alat untuk menarik sokongan orang Melayu seperti Umno yang menurutnya mempergunakannya untuk kepentingan politik.

Justeru, Ahmad Fadhli berharap akhbar tersebut tidak mengambil kesempatan untuk memutarbelitkan sebarang laporan selepas ini dan berharap kerjasama dan hubungan baik akhbar tersebut dengan pejabat menteri besar Kelantan boleh diteruskan tanpa sebarang masalah. - malaysiakini