klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Khamis, 19 November 2009

AMK DESAK KETUA POLIS NEGERI PERJELAS ISU TANGKAPAN ANAK EXCO KERAJAAN NEGERI TERENGGANU DALAM KES DADAH MELIBATKAN KENDERAAN EXCO KERAJAAN NE

Kenyataan Media
Angkatan Muda Keadilan Negeri Terengganu

19 November 2009

Angkatan Muda Keadilan ( AMK ) Negeri Terengganu mendesak Ketua Polis Negeri Terengganu menjelaskan isu yang heboh diperkatakan bahawa seorang anak kepada seorang EXCO Kerajaan Negeri Terengganu ditahan baru-baru ini oleh pihak polis di dalam satu sekatan jalanraya. Dalam sekatan tersebut anak Exco itu dikatakan memandu kereta rasmi Exco milik kerajaan negeri dan pihak polis telah menjumpai dadah yang disembunyikan di bonet kereta tersebut. Jumlah dadah tersebut dikatakan jika disabitkan kesalahan boleh membuat hukuman mati mandatori.

Berdasarkan laporan banyak blog-blog menyatakan Exco Kerajaan Negeri tersebut yang juga salah seorang Ahli Dewan Undangan Negeri di kawasan Parlimen Besut kini berada di Tanah Suci Mekah untuk menunaikan ibadah haji. Namun begitu pihak tertentu UMNO Negeri dikatakan sedaya upaya ingin menyembunyikan serta menutup kes tersebut agar tidak dihidu oleh rakyat bagi menjaga nama baik UMNO.

AMK mengganggap sekiranya perkara tersebut benar-benar berlaku dan membabitkan penggunaan kereta rasmi EXCO Kerajaan Negeri Terengganu dalam tangkapan tersebut maka maka adalah wajar Ketua Polis Negeri Terengganu menjelaskan kepada umum kes tersebut kerana melibatkan penyalahgunaan harta rakyat .

AMK memohon agar Ketua Polis Negeri Terengganu bertindak secara telus dan profesional tanpa mengambil sikap mendiamkan diri serta tidak bertindak menyembunyikan perkara tersebut dengan bersekongkol dengan UMNO bagi menutup kesalahan tersebut .

Selamatkan harta rakyat Terengganu ( SEMARAK TERENGGANU )

Fariz Musa
Ketua AMK Negeri Terengganu

KEADILAN Reaffirms Principles of Transparency and Accountability

MEDIA STATEMENT
FOR IMMEDIATE RELEASE

Date: 19 November 2009

Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) has discussed the issue of the loan taken by the Selangor State government to buyover Talam Corp Bhd’s RM391mil debt owed to subsidiaries of Selangor Development Corporation (PKNS), which was raised by the Secretary-General of the Party, Dato' Salehuddin Hashim through an e-mail.

At the outset, the Party's Political Bureau (Biro Politik) respects and defends the right of any Party leader to raise and question policy matters of any state government, including states that are ruled by a Pakatan Rakyat (PAKATAN) coalition government. The rigorous exercise of this right affirms fundamental principles of democracy and encourages the practice of good governance.

The e-mail of the Secretary-General was meant to be for internal circulation only and was his personal views that were not intended to be made public until clarification is given by the Menteri Besar of Selangor. The Secretary-General neither alleges fraud nor impropriety on the part of the Menteri Besar or the State Government of Selangor.

We are satisfied with the YAB Menteri Besar’s initial explanation on the core issues involved in the transaction. Consistent with the principles of transparency and accountability, Tan Sri Khalid Ibrahim assured that the transaction would remain open to public scrutiny.


ANWAR IBRAHIM
Ketua Umum
Parti Keadilan Rakyat

____________________________________________________

KENYATAAN MEDIA
UNTUK EDARAN SEGERA

Tarikh: 19 November 2009

Parti Keadilan Rakyat telah membincangkan isu pinjaman yang dibuat oleh Kerajaan Negeri Selangor untuk mengambil alih hutang Talam Corp Bhd kepada anak syarikat PKNS yang berjumlah RM 391 juta. Isu tersebut telah dibangkitkan oleh Setiausaha Agung Parti, Dato' Salehuddin Hashim melalui edaran e-mel.

Biro Politik KEADILAN sememangnya menghormati pandangan yang dibangkitkan oleh pimpinan yang menyentuh dasar mana-mana negeri, termasuklah negeri-negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat (PAKATAN). Ini membuktikan iltizam kami untuk terus berpegang serta melaksanakan prinsip-prinsip asas demokrasi dan tadbir urus yang baik.

E-mel Setiausaha Agung hanya untuk edaran dalaman sahaja dan ianya merupakan pandangan peribadi bertujuan mendapat penjelasan dari YAB Dato’ Menteri Besar Selangor berhubung isu tersebut. Perlu ditegaskan di sini Setiausaha Agung KEADILAN tidak menuduh wujudnya penyelewengan oleh YAB Menteri Besar dan Kerajaan Negeri Selangor.

Kami berpuas hati dengan penjelasan awal oleh YAB Menteri Besar berkenaan perkara dasar yang menyangkut transasksi tersebut. Tuntas dengan prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban, malah Tan Sri Khalid Ibrahim memberi jaminan bahawa transaksi tersebut terbuka untuk penelitian awam.

ANWAR IBRAHIM
Ketua Umum
Parti Keadilan Rakyat

Benarkah Anak Seorang Exco Ditahan Kerana Dadah?

Oleh: Jebat Derhaka

Heboh diperkatakan di negeri Terengganu terutamanya di Daerah Besut dimana seorang anak EXCO Kerajaan Negeri Terengganu ditahan baru-baru ini oleh pihak polis di dalam satu sekatan jalanraya. Dalam sekatan tersebut anak Exco itu dikatakan memandu kereta rasmi Exco milik kerajaan negeri dan pihak polis telah menjumpai dadah yang disembunyikan di bonet kereta tersebut.

Jumlah dadah tersebut dikatakan jika disabitkan kesalahan boleh membuat hukuman mati mandatori.

Exco tersebut yang juga salah seorang Adun di kawasan Parlimen Besut kini berada di Tanah Suci Mekah untuk menunaikan ibadah haji. Namun begitu pihak tertentu UMNO Negeri dikatakan sedaya upaya ingin menyembunyikan serta menutup kes tersebut agar tidak dihidu oleh rakyat bagi menjaga nama baik UMNO.

Begitulah UMNO, dadah, ajaran sesat, arak, zina, rasuah, menipu sudah menjadi darah daging mereka. Besut terkenal di Terengganu sebagai kawasan hitam selain Dungun. Ajaran sesat Ayah Pin pun bersarang di Besut dan sehingga kini tidak ditangkap kerana dilindungi oleh UMNO. Manakala di Kuala Terengganu pula seorang Ketua Wanita di salah satu cawangan disini dikenali sebagai agen pinjaman haram "along". Dia dikatakan mampu hidup mewah sekarang ini kerana mendapat komisyen along yang lumayan.
Seorang lagi adun UMNO pula sekarang ini sedang menyiapkan rumahnya di Tok Jiring dengan nilaian harga ratusan ribu ringgit. Ada ahli parlimen dan adun lain pula membuat rumah dengan nilain jutaan ringgit. Dimana mereka mendapat wang tersebut? Kala setakat gaji dan elaun mereka sebagai adun atau ahli parlimen, meeka masih tak mampu untuk membuat rumah melebihi tiga ratus ringgit dan punya kereta yang berharga lebih seratus ribu ringgit. Tetapi sebab mereka berada dalam UMNO, tidak siapa pun yang berani ganggu, kalau SPRM siasat pun hanya untuk mengaburi mata rakyat saja atau lakunan saja. Kita lihat saja dakwaan seorang adun UMNO di Kemaman yang ditangkap kerana rasuah baru-baru ini dan juga dua orang bekas adun daerah Kuala Terengganu dan Dungun yang juga ditangkap atas tuduhan rasuah. Akhirnya kes itu senyap dan apa yang kelihatan mereka masih pegang jawatan penting dalam parti dan bebas ke sana sini. Bagi mereka dalam UMNO kes sebegini amat mudah dihadapai kerana "jika aku kena, orang pun mesti kena kerana masing-masing pun ada rasuah dan kes juga". Akhirnya untuk menutup lebih banyak kes terbongkar, mereka cari jalan agar kes-kes yang dah terdedah ditutup.

Yang tolol dan bodoh ialah melayu UMNO juga yang percaya dengan pemimpin mereka yang hidup mewah hasil rompakan hak rakyat dan negeri itu. Bila diberikan kain pelikat dan kain batik sehelai, wang tiga ratus ringgit, puak UMNO bukan main gembira dan bersorak sakan tanpa mengira lagi akan dasar perjuangan mereka itu merosakan aqidah mereka. Bagaimana kalau puak Yahudi datang dan memberi seratus ribu seorang dan denagn syarat mesti ikut agama mereka, agaknya ramailah yang kufur jadi Yahudi kerana wang yang banyak itu. Nilai Melayu UMNO hanyalah dengan wang tiga ratus ringgit dan sehelai kain pelekat atau batik. Patutlah Melayu terus merempat, dihina dan tidak dihormati lagi oleh bangsa lain. Mereka tidak sedar selama ini mereka diperbodohkan dan dijadikan alat oleh pemimpin mereka saja untuk dapat kuasa dan pangkat.

Betullah kata seorang kawan dari bangsa Cina, orang Melayu boleh dibeli dengan wang dan wanita. Mereka sanggup buang hukum agama dan mencemar nama bangsa semata-mata kerana wang dan wanita. Itulah dia Melayu UMNO.