klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Sabtu, 22 Januari 2011

UMNO / BN TAKUT PENGUNDI CINA DUN TENANG

Hari ini 'gendang perang' PRK DUN Tenang telah bermula . PR lawan BN. PR diwakili oleh PAS yang meletakkan calon daripada muslimah Cikgu Normala Sudirman , manakala BN yang diwakili oleh UMNO iaitu Sdr. Mohd. Azhar Ibrahim . Dijangkakan pertembungan sengit yang akan ditentukan oleh 14,753 pengundi di DUN Tenang .

Manakala seramai 5,635 pengundi Cina iaitu 38% dilihat menjadi kunci utama sama ada memberikan kemenangan , pengurangan majoriti atau kekalahan terutama kepada BN . Sebab itu ianya memberikan kegusaran yang amat ketara kepada BN iaitu kebimbangan pengundi cina akan berpaling arah memberikan sokongan kepada calon PR , Cikgu Mala .

Keyakinan UMNO terhadap pengundi Melayu dilihat begitu memberangsangkan , lebih-lebih lagi kewujudan beberapa buah FELDA di DUN Tenang memungkinkan sokongan orang melayu khususnya peneroka FELDA yang merupakan 'fixed deposit' kepada UMNO selama ini . Tetapi kegusaran mereka ialah terhadap para pengundi cina .

MCA yang dipimpin oleh Presidennya Datuk Seri Chua Soi Lek telah memulakan gerak kempen yang melampau dengan agenda menakut-nakutkan masyarakat Cina dengan agenda penubuhan negara Islam oleh PAS, tetapi kali ini dengan mengheret DAP sekali. Dalam risalah kempennya pada pilihan raya kecil di Tenang, MCA mendakwa DAP terlalu menunduk kepada PAS dan menyokong agenda penubuhan negara Islam yang dipelopori oleh PAS.

Isu perkauman dan keagamaan menjadi bahan utama kepada MCA yang bertujuan meraih sokongan para pengundi cina kepada BN . Disebabkan oleh ketandusan isu , MCA mengungkitkan isu lapuk ini bagi tujuan mengapi-apikan sentimen yang boleh menimbulkan ketegangan dan mengugat kehormanian dalam PRK Tenang .

Kenyataan TPM Datuk Seri Muhyiddin Yassin cukup membuktikan bahawa UMNO bersetuju dengan tindakan MCA dengan berkata bahawa tindakan Presiden MCA Datuk Dr Chua Soi Lek membangkitkan agenda PAS bagi menubuhkan sebuah negara Islam jika Pakatan Rakyat berkuasa adalah baik bagi "mengingatkan masyarakat Cina" berhubung keputusan mereka.

Saya yakin para pengundi di DUN Tenang terutama masyarakat cina tidak berfikiran bodoh terhadap propaganda murahan yang dilaksanakan oleh MCA tersebut . Tindakan menakut-nakutkan pengundi-pengundi cina dengan isu 'negara Islam' ini adalah bukti nyata bahawa tindakan "pelakon video lucah" ini sudah kekeringan idea dan startegi .

Saya menyokong kenyataan yang dibuat oleh Presiden Pas , Dato' Seri Tok Guru Hj. Abdul Hadi Awang bahawa tindakan menakut-nakutkan pengundi cina dengan isu murahan tersebut tidak mengusarkan PAS . "Ini isu lama. Masyarakat kita kini lebih memahami... mereka telah lihat keadaan di negeri-negeri yang ditadbir oleh PAS - Kelantan, Perak, Terengganu dan Kedah , peluang kita (Pakatan Rakyat) 50 peratus, begitu juga BN, tidak mudah untuk kita menang tapi ia tidak mustahil" .

Saya mengharapkan agar seluruh jentera PR di PRK DUN Tenang dapat meningkatkan gerakerja dengan mendekati para pengundi cina yang bakal membuang undi pada 30 januari 2011 nanti . Memahamkan mereka tentang Islam agar segala dakyah songsang dan sesat yang dilakukan oleh UMNO / BN akan lenyap di telan bumi .

PRIMA: Muhyiddin penipu, pendusta, pengkhianat...

Persekutuan Pertubuhan India Malaysia (PRIMA) melabelkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga menteri pelajaran sebagai seorang penipu, pendusta dan pengkhianat kerana membuat kenyataan bahawa kementerian telah mencapai persetujuan dengan masyarakat India berhubung penggunaan buku teks kontroversial, novel Interlok.

indian ngo pc 221209 federation of malaysian indian ngos (prima) president a rajaretinamSebaliknya, kata ketua penerangan persekutuan itu, AP Raja Retinam, beberapa perwakilan India yang menghadiri mesyuarat pada Selasa lalu secara teranagn menuntut buku itu ditarik balik.

“Muyhiddin adalah penipu, pendusta dan pengkhianat. Semua anggota delegasi MIC membantah kata-kata Muyhiddin dengan sekeras-kerasnya.

“Semua delegasi MIC menuntut supaya buku itu ditarik balik. Sama sekali tidak setuju menerima dengan pemindaan,” katanya dalam satu SMS kepada Malaysiakini, hari ini.

Sebelum ini, PRIMA memberi amaran bahawa mereka akan meletakkan calon pada pilihan raya kecil Tenang jika kerajaan gagal menangani isu tersebut tetapi tidak berbuat demikian hari ini.

Sehubungan itu, Raja Retinam menggesa pengundi India supaya menyokong calon PAS.

muhyiddin pc 200910 02Beliau juga mahu MIC, yang juga menghantar perwakilan pada mesyuarat Selasa lalu mengadakan mesyuarat jawatankuasa pusat berhubung kenyataan Muhyidin dan mengeluarkan kenyatan rasmi parti tersebut.

Muhyiddin semalam dilaporkan berkata mesyuarat Selasa lalu yang dipengerusikan oleh timbalannya, Datuk Puad Zarkashi telah mencapai konsensus dengan beberapa persetujuan bagi mengakhiri perbalahan mengenai Interlok.

Ini termasuk memuatkan nota khaki tambahan, glosari dan garis panduan pengajaran.

Muhyiddin dilaporkan berkata novel berkenaan membincangkan perpaduan dan intergrasi di kalangan penduduk pelbagai kaum dan selaras dengan konsep 1Malaysia. - MALAYSIAKINI