klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Isnin, 28 Disember 2009

amk tetap pertahankan Saiful perlu dibicarakan di Mahkamah Syariah

AMK Malaysia tetap mempertahankan bahawa Saiful mesti dibicarakan di mahkamah syariah atas dakwaan QAZAF iaitu memfitnah tanpa bukti sepertimana tindakan yang dilakukan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim .
Tindakan melengah-lengahkan perbicaraan tersebut adalah satu tindakan merendah-rendahkan martabat mahkamah syariah . Kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri sewaktu menjawab persoalan tersebut di dalam parlimen , bahawa perbicaraan terhadap Saiful dibuat selepas perbicaraan mahkamah sivil adalah satu tindakan berniat jahat serta merendahkan maruah dan martabat mahkamah syariah .
AMK tetap tidak menerima keputusan mahkamah tinggi apabila meneruskan perbicaraan fitnah liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan dibicarakan bermula 25 Januari 2010. Sedangkan terbukti berdasarkan laporan doktor dan pakar di Hospital Pusrawi dan Hospital Kuala Lumpur membuktikan tidak berlaku sepertimana yang didakwa oleh Saiful bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah melakukan seks luar tabii terhadapnya . Ini adalah merupakan satu perlakuan fitnah yang melampau yang dilakukan oleh Saiful terhadap Ketua Umum .
Tindakan seolah-olah badan syariah ini telah diperguna dan dikuasai oleh unsur-unsur politik kotor para konspirator dan UMNO/BN . Campurtangan manusia yang tidak bermoral dan berakhlak ini mencampuri pengurusan JAWI adalah satu tindakan yang terus dipergunakan untuk menjatuhkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan menjadikan mahkamah syariah sebagai kelas tercorot dalam sistem perundangan dalam negara .
AMK Malaysia akan meneruskan gerakan bagi menjana kefahaman rakyat bahawa konspirasi ke dua ini membuktikan bertapa teruk dan dasyatnya perancangan jahat mereka terutama Najib Razak , Ghani Patail dan Musa Hassan dalam menjatuhkan Datuk Seri Anwar Ibrahim . Kami tidak akan gentar dengan tindakan mereka yang mempergunakan PDRM untuk menangkap para pimpinan AMK . Ini membuktikan betapa takutnya mereka terhadap tindakan AMK yang mengedarkan memorandum yang membuktikan segala perancangan jahat mereka .
Bicarakan Saiful dengan segera di mahkamah syariah !
Fariz Musa
Timbalan Ketua AMK

kerana memorandum Qazaf 4 orang ditangkap

Memorandum tuntutan AMK Malaysia mendesak agar perbicaraan Qazaf yang di buat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Saifool benar-benar menakutkan Najib Razak , UMNO dan terutama para konspirator telah mengakibatkan 4 orang pimpinan AMK telah ditangkap oleh pihak Cawangan Khas . Saya difahamkan pihak polis akan terus menangkap ramai lagi pimpinan sekiranya bertindak mengedarkan memorandum tersebut .
Di Selangor Sdr Jonah ( Naib Ketua AMK Malaysia / Ketua AMK Selangor ) bersama Sdr. Azizi ( EXCO AMK Selangor ) ditangkap sewaktu mengedarkan memorandum tersebut di Masjid Negeri selepas solat Jumaat pada 18 Disember 2009.
Di Negeri Sembilan pula pada 25 Disember 2009 , Sdr Rebin ( Ketua AMK Negeri Sembilan ) dan Sdr. Asmar ( AMK Cabang Rasah ) di tangkap selepas selesai solat Jumaat di Masjid Kelana Putra , Jalan Jelebu , Seremban kerana mengedarkan memorandum yang sama .
Saya sewaktu tersebut turut berada di masjid menyaksikan betapa rakus tindakan pihak polis Cawangan Khas yang terus menangkap Sdr. Rebin dan Asmar sebaik sahaja baru mengagihkan memorandum tersebut antara mereka berdua untuk diedarkan pada para jemaah . Merampas memorandum dan menangkap kedua-dua mereka .
Sewaktu saya bertekak dengan anggota SB tersebut saya mempersoalkan kenapa menangkap kedua-dua mereka . Jawapannya ialah " kami menerima arahan!". Saya soal lagi arahan siapa ? Saya terus diminta diam dan jangan menganggu tugas penjawat awam melakukan tugas . Kemudian kedua-dua mereka di bawa ke Balai Polis Rahang , Seremban .
Saya ucapkan penghargaan kepada Setiausaha MPN Negeri Sembilan , Abg Sabarudin dan Sdr. Ibrahim ( Ketua Penerangan MPN Negeri Sembilan ) turut hadir ke Balai Polis Rahang memberikan sokongan . Termasuk kehadiran YB Rashid dan YB Amirudin yang turut datang memberikan sokongan moral kepada OKT , termasuk juga kehadiran Chegu Badrul dan teman-teman AMK .
Saya terpaksa bergerak awal dari balai polis kerana malam tersebut saya berceramah di Bukit Gantang , Perak . Saya dimaklumkan Sdr. Rebin dan Sdr. Asmar dibebaskan pada lewat petang pada hari tersebut dengan ikat jamin polis .

inilah memorandum yang sangat ditakuti oleh Najib dan UMNO

Angkatan Muda Keadilan Malaysia
Parti Keadilan Rakyat
10hb Disember 2009 / 23hb Zulhijjah 1430

Memorandum : Mahkamah Syariah Perlu Adil, Telus Dan Bebas Daripada Campurtangan Mana-Mana Pihak.

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) bersama-sama seluruh rakyat Malaysia menyatakan rasa terhina dan terkejut terhadap jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Mejar Jeneral Dato’ Jamil Khir bin Baharom, pada 27 Oktober 2009 di Parlimen. Soalan adalah berkenaan kenapa pendakwaan aduan Qazaf terhadap Mohd Saiful Bukhari Qazaf yang dibuat Dato’ Seri Anwar Ibrahim (DSAI) di Bahagian Pendakwaan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan masih belum dimulakan. Menteri tersebut telah menjawab bahawa untuk menelakkan konflik maka kes Qazaf di Mahkamah Syariah tidak boleh dibicarakan kerana kes dakwaan liwat terhadap DSAI sedang berjalan di Mahkamah Sivil.
Kenyataan Menteri tersebut amat tidak tepat dan mengelirukan kerana Mahkamah Persekutuan telahpun memutuskan bahawa apabila terdapat dua kesalahan yang sama di hadapan Mahkamah Syariah dan Mahkamah Sivil, maka kes yang dimulakan terlebih dahulu hendaklah dijalankan. Dakwaan Liwat (persetubuhan di luar tabie) adalah berlainan sekali dengan dakwaan Qazaf (dakwaan palsu) dengan demikian tiada terdapat sebarang halangan untuk perbicaraan di Mahkamah Syariah. Qazaf adalah suatu kesalahan yang tidak diperuntukkan dalam sistem Sivil.
Juga adalah dikesali Menteri tersebut yang bertanggungjawab terhadap hal-ehwal agama di Malaysia, tidak yakin dengan sistem keadilan perundangan Islam di Negara ini malahan memandang rendah kewibawaan Mahkamah Syariah. Menteri tersebut cuba menggambarkan seolah-olah Mahkamah Sivil mengatasi dan mempunyai kuasa serta status yang lebih tinggi daripada Mahkamah Syariah walhal Perlembagaan Persekutuan telah memberi bidangkuasa dan kuasa yang secukupnya kepada Mahkamah Syariah untuk membicarakan kesalahan-kesalahan jenayah Syariah.
AMK Malaysia juga menganggap jawapan Menteri terbabit telah menjatuhkan maruah dan martabat Mahkamah Syariah seolah-olah statusnya berada di kelas kedua atau ketiga. Ini jelas satu penghinaan besar terhadap Mahkamah Syariah yang sepatutnya dihormati dan mempunyai peranan, hak dan kuasa tersendiri.
AMK Malaysia dalam Memorandum ini menyatakan pendirian dan membuat desakan :
Pertama : Mahkamah Syariah Kuala Lumpur perlu segera memulakan prosiding kes Qazaf yang difailkan oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim tanpa menunggu mahkamah sivil memulakan kes berkenaan satu kes dakwaan liwat oleh Saiful Bahari dibicarakan atau selesai. Melambatkan kes Qazaf ini adalah satu bentuk usaha menghalang keadilan terlaksana kerana melambatkan perlaksanaan keadilan adalah penafian hak kepada keadilan.
Kedua : Mahkamah Syariah di seluruh Negara digesa bersikap berani, adil dan telus serta tidak terpengaruh dengan sebarang campurtangan politik. Seluruh anggota dan kakitangan Bahagian Pendakwaan serta Mahkamah Syariah perlu amanah dalam menegakkan keadilan dan kesaksamaan selaras dengan tuntutan Al-Quran dan Sunnah.
Ketiga : Martabat Mahkamah Syariah di negara ini perlu diperkasakan serta dipertahankan dan tidak dibenar dipermainkan oleh mana-mana pihak. Jangan sesekali sesiapapun menghina dan memandang rendah status Mahkamah Syariah.
Keempat : Menggesa seluruh anggota badan pendakwaan dan kehakiman Mahkamah Syariah supaya tidak tunduk kepada campurtangan politik. Mereka perlu menjunjung tinggi prinsip bahawa Mahkamah Syariah adalah penegak keadilan yang melaksanakan semua tuntutan yang termaktub di dalam perundangan seperti digariskan oleh Al-Quran, Al-Sunnah, Ijma dan Qias.
Maka, dengan ini Angkatan Muda Keadilan Malaysia menggesa dan menuntut Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan supaya menjalankan tanggungjawab yang telah diamanah kepada beliau dengan memulakan prosiding di Mahkamah Syariah berkenaan kes Qazaf terhadap Mohd Saiful Bukhari yang difailkan oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim
ANGKATAN MUDA KEADILAN MALAYSIA

Menyambut Cabaran Dr Mahathir

kenyataan media
Walaupun kami tidak percaya mantan PM Tun Dr Mahathir Mohamad serius, namun Parti Keadilan Rakyat (KEDILAN) mengalu-alukan cabaran beliau supaya pemerintah membentuk sebuah Suruhanjaya Bebas untuk menyiasat pendedahan Barry Wain dalam buku tebarunya bahawa di bawah bekas PM itu lebih RM100 bilion lesap akibat rasuah dan pembaziran.
Sebenarnya Mahathir mencabar pemerintahan Umno-Bn yang dipimpin oleh Datuk Seri Najib Razak. Najib tidak perlu bertangguh-tangguh atau berdolak-dalik dan harus membentuk segera Suruhanjaya tersebut. Suruhanjaya itu hendaklah diberi bidang kuasa luas bagi menyiasat pendedahan Barry Wain dan juga mengkaji segela bentuk rasuah dan pembaziran yang dikaitkan dengan mantan PM Mahathir itu. Bahkan, jika perlu dan sesuai, Suruhanjaya ini boleh juga mengkaji segala yang belaku di bawah mantan PM Abdullah badawi, sebgaimana didakwa dan didesak oleh Mahathir.
Sesuai dengan “cabaran” Mahathir, Suruhanjaya ini hendaklah dianggotai bukan saja oleh hakim serta bekas hakim, tetapi juga tokoh-tokoh politik kerajaan serta bukan kerajaan dan tokoh-tokoh professional (misalnya dari golongan academia serta Majlis Peguam). Seharusnyalah ada jaminan supaya segala perakuan Suruhanjaya diambil tindakan oleh Kerajaan serta pihak berkuasa lain. Janganlah hendaknya ia ditimpa nasib seperti suruhajaya mengenai polis dan “Pita Lingam”.

Dr SYED HUSIN ALI
Timbalan Presiden KEADILAN
25 Disember 2009